Spring naar content

Enthousiasme en ambitie kenmerken bezoek Koningin aan Maan

RAALTE, Op woensdag 5 april bezochten Koningin Máxima, President van de Nederlandsche Bank Prof. dr. Klaas Knot, e.a. Maan Group in Raalte. Het bezoek had Maan te danken aan de Koning Willem I Prijs, die zij afgelopen mei wonnen. De delegatie werd enthousiast ontvangen in Raalte. Door zo’n 135 medewerkers en vele belangstellenden.

De middag stond in het teken van innovatie en duurzame ontwikkeling. Tijdens een rondgang vertelden diverse Maan-medewerkers over hun werkproces, van kansrijk idee tot eindproduct. Alle hiervoor benodigde disciplines heeft Maan in huis. Verdeeld over een drietal divisies. Maan Engineering is producent van hotmelt coating techniek. Maan Special Products voorziet bedrijven zoals ASML van precisie-coating-producten. (Bijv. ultradunne films en folies). Maan Biobased Products gaat nog een stap verder en vertaalt de opgedane kennis op het gebied van hotmelt coatings en materialen naar biologisch afbreekbare producten voor de tuinbouw. En hiervoor ontwikkelt Maan Engineering weer de techniek. Daarmee is de cirkel rond. Koningin Máxima kreeg een inkijkje in deze werelden. Gezamenlijk vormen ze een bakermat voor innovatie.

Onder het mom van ‘een zaadje planten’, kwamen diverse onderwerpen aan bod. Research; de ontwikkeling; een prototype; het automatiseringsproces en de uiteindelijke productie. De metaforische zaadjes werden ook daadwerkelijk aan Koningin Máxima overhandigd. De rondgang werd besloten met het planten van deze zaadjes. Deze handeling werd verricht door Koningin Máxima, Prof. dr. Klaas Knot, André Jansen, Founder of Maan, Bart Oude Wesselink, CEO van Maan Group en verkooppartner Ted Vollebregt, managing director van Klasmann-Deilmann Benelux. Hiermee markeerden zij een bijzonder moment. Het Koninklijke bezoek uiteraard, maar ook het moment dat Maan en partner Klasmann-Deilmann samen naar buiten treden met hun nieuwste innovatie: een biologisch afbreekbaar substraat genaamd Nygaia (een soort voedingsbodem, ook wel groeimedium genoemd). Daarmee bouwen de handelspartners voort op de biologische afbraakprincipes die ook van toepassing zijn op hun product Growcoon. Maar dan in een totaal nieuwe vorm; die nóg relevanter is voor de markt.

Nygaia, een biologisch afbreekbaar substraat

Substraten vormen een belangrijke grondstof in de tuinbouw. Maar in deze tijd van transitie zijn ze ook regelmatig het onderwerp van gesprek. Er is een sterke behoefte aan duurzamere producten. Maar het tot stand brengen van een goed presterend groeimedium uit milieuvriendelijke hernieuwbare grondstoffen is geen gemakkelijke opgave. En een substraat alleen is niet genoeg. Willen we werkelijk verduurzamen, dan moeten we kijken naar de totale ecologische en carbon footprint van een product. Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products brachten de kennis en kunde van twee werelden samen om gezamenlijk tot een unieke substraatoplossing te komen.

De middag werd besloten met een groepsfoto. En daarmee gaat het bezoek van Koningin Máxima aan Maan Group de boeken in als een moment om nooit te vergeten. ‘Dit maken we nooit weer mee’, besluit ook André Jansen, oprichter van Maan Group. ‘We vinden het een enorme eer en een erkenning dat Koningin Máxima ons vandaag een bezoek heeft gebracht. Daar genieten we vast en zeker nog lang van na.’

De Koning Willem I Prijs:

Is een beloning voor bedrijven die uitblinken in durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie en hiermee het economisch klimaat in Nederland versterken.

Meer lezen over Nygaia?

www.nygaia.com

RAALTE - Hare Majesteit Koningin Maxima heeft een werkbezoek gebracht aan Maan Group in Raalte. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van hotmelt coating, precisietechniek en (bio)polymeren. In 2022 heeft Maan Group de Koning Willem I Prijs gewonnen in de categorie MKB.
Scroll naar boven